Przeglądy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ryjeks
    Rider
    • 2010
    • 488
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

LUKI, czyli rozumiem, że wozisz swój olej?

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

ryjeks, dokładnie tak
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Specnaz
        Classic
        • 2015
        • 39

Witam wszystkich .To mój pierwszy dzień na forum , od tygodnia jestem szcześliwym posiadaczem octavii 3 rs combi i w zwiazku z nią mam kilka pytan.Producent zaleca wymiane oleju po 30 tkm , wydaje mi sie ze to gruba przesada i zamierzam wymienic olej max po 15 tkm i tu pada pytanie jaki ? czy zostac przy standardowym oleju 5w30 (mobil shell , castrol) czy moze zalac cos drozszego a nie wiem czy lepszego (motul).Gdzieś wyczytalem rowniez ze rs ma jakis problem z przednimi klockami ktore lubia stuknac jadac i hamując do tylu, wlasnie wczoraj pierwszy raz uslyszalem ten dzwiek.Czy ktoś znalazl na to jakies rozwiazanie??pozdrawiam
        Challenge

Komentarz

• Maliniak
          Ambiente
          • 2014
          • 109
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Kolejny co to sie zna lepiej niz producent

Komentarz

• krzyzakp
            L&K
            • 2013
            • 1016
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Specnaz, pisales w innym watku ze nie ma nic o olejach.. Jak nie jak tak?! http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=85494 - jest nawet sporo o RS..

Sam polecam zmiane co 15tys (nie koniecznie ASO - w koncu robisz to dodatkowo, a nie obowiazkowo). Na co zmienic? Jak chcesz kompleksowa odpowiedz to poczytaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=56352 Sam moge polecic Motula - chodzi lepiej niz na tym co było fabrycznie zalane i zlopie mniej. Nie mowiac ze mam nadzieje ze po 30tys km silnik sie ulozyl i przestanie pic olej, co by mnie ucieszyło, choc dolewka ponizej 1l na 15tys km to nie tragedia..

Moja O3 RS

Komentarz

• Specnaz
              Classic
              • 2015
              • 39

krzyzakp , dzieki za info , musze sie jeszcze ciut ogarnac na tym forum , a jakiego Motula stosujesz bo jest chyba kilka odmian i słyszalem ze trzeba uwazać na podróbki bo akurat z Motula jest ich ponoć sporo
              Challenge

Komentarz

• Himenek
                Rider
                • 2014
                • 412

odpowiem za kolege - mamy X clean + z normą 507

Komentarz

• Fredy.PW
                  Rider
                  • 2013
                  • 376
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Specnaz
                  krzyzakp , dzieki za info , musze sie jeszcze ciut ogarnac na tym forum , a jakiego Motula stosujesz bo jest chyba kilka odmian i słyszalem ze trzeba uwazać na podróbki bo akurat z Motula jest ich ponoć sporo
                  Ja np. stosuję X-Maxa 0W40 i przyznam, że po początkowej ochocie Octavki na branie oleju, po zastosowaniu Motula jest OK. W tej chwili podchodzę pod 24kkm i jestem po dwóch wymianach oleju. Co do podróbek, to na forum jest kilku forumowych sprzedawców, którzy Cię zaopatrzą we wszystko, co będziesz potrzebował i z pewnego źródła.
                  Pzdr
                  Pzdr, Fredy
                  Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• krzyzakp
                    L&K
                    • 2013
                    • 1016

Fredy.PW, dla TDI ten olej odpada, bo nie spełnia normy 507 Przy stałych okresach miedzyprzehladowych mozesz sobie uzywac w benzynie ten olej..

Co do oleju -obecnie X Clean +, ale po dyskusji w ProChoice (Szczecin) z chłopakami, nastepnym razem wyprobuje Motul Specific dla VAG z norma 507 - wg tego co im klienci mowia, spalanie oleju jeszcze spadło na nim.
                    Jezeli chodzi o zrodlo, to patrzac na to w czym sie specjalizuja, nie sadze by mieli podrobki.. Zreszta - test w trakcie, olej od nich smaruje silnik, choc fakt ze dopiero jakies 600km na nim zrobione.. Nie mniej nie jest to sprzedawca XYZ z internetu, a fizyczna firma, w ktorej sklepie byłem - wiec zaufanie zawsze troche wyzsze..

Moja O3 RS

Komentarz

• Fredy.PW
                      Rider
                      • 2013
                      • 376
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez krzyzakp
                      Fredy.PW, dla TDI ten olej odpada, bo nie spełnia normy 507 Przy stałych okresach miedzyprzehladowych mozesz sobie uzywac w benzynie ten olej..
                      Zgadza się, ale swojego posta adresowałem do kolegi Specnaz, a On jak widzę ma RS w TSI
                      Pzdr
                      Pzdr, Fredy

Komentarz

• Specnaz
                        Classic
                        • 2015
                        • 39

Dzieki chłopaki za info ,oczywiscie chodzi mi o motor benzynowy ,mysle ze wybiore miedzy motul 5w30 x clean lub specific , jakis znaczacych roznic chyba miedzy nimi niema.Jeżeli chodzi o sam zakup Fredy.PW z kim z formu sie kontaktowac??Panowie jeszcze jedno pytanko , co ze stukaniem klockow w momencie cofania w O3 RS , ma ktoś z Was juz na to jakis sposób?pozdrawiam
                        Challenge

Komentarz

• Fredy.PW
                          Rider
                          • 2013
                          • 376
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Specnaz
                          Jeżeli chodzi o sam zakup Fredy.PW z kim z formu sie kontaktowac??
                          Swoje zakupy dwukrotnie już robiłem u kolegi konkon - tu masz link
                          Pzdr
                          Pzdr, Fredy

Komentarz

• krzyzakp
                            L&K
                            • 2013
                            • 1016

Specnaz, roznice ponoc sa, choc nie duze.. Za jakies 20-25tys bede w stanie powiedziec, jak na Specificu bede mial 10tys zrobione - teraz swiezo X-Clean zalany.

Co do zakupu - polecic moge sklep w Szczecinie - dla porownania - wczoraj rachunki chowałem - MotoKram w Poznaniu w kwietniu wołał 152PLN, a ProChoice 145PLN za banke 5l. Roznia nie duza, ale w razie czego masz pole do targowania sie z chlopakami z forum

Moja O3 RS

Komentarz

• Specnaz
                              Classic
                              • 2015
                              • 39

Fredy.PW dzięki za link
                              krzyzakp zmieniles ze specific na x clean , co bylo tego powodem ?? czy poprostu tak kombinujesz z olejami??
                              Challenge

Komentarz

• krzyzakp
                                L&K
                                • 2013
                                • 1016

Specnaz, Zmienilem z tego co zalala fabryka w czechach, po 15tys km na X-Clean. Przy 30tys km zalalem znowu X-clean. O zmiane na Specific bede myslal jak na budziku bedzie 40tys km, bo wtedy bedzie pora kupic olej na wymiane przy 45tys

Przyczyna ucieczki? zlopanie oleju..

Moja O3 RS

Komentarz

• greg505
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1239

Kiedy trzeba zrobic pierwszy przeglad (nie mowie o wymianie oleju)?
                                  Wydawalo mi sie ze po przebiegu 30tys, a tu 30 mi stuknelo i komp pokazuje ze za jakies 90dni, czyli dokladnie po 2 latach.
                                  Black magic

Komentarz

• lockin
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 691
                                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez greg505
                                    Kiedy trzeba zrobic pierwszy przeglad (nie mowie o wymianie oleju)?
                                    Wydawalo mi sie ze po przebiegu 30tys, a tu 30 mi stuknelo i komp pokazuje ze za jakies 90dni, czyli dokladnie po 2 latach.
                                    Nie myl przeglądu z wymianą oleju (tzw. przegląd olejowy)
                                    Dla Skody osobno idzie licznik przeglądu w ASO (filtry, lista z punktami do sprawdzenia), a osobno do wymiany oleju. Olej zależnie od tego gdzie jeździsz może się już zaświecić po 10kkm, natomiast sam przegląd dopiero po 2 latach/30kkm i to jest na sztywno przy zmiennym okresie serwisowania
                                    JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                                    BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                                    BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                                    BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• greg505
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1239

Olej wymienialem przy 17tys, bo po tylu mi wskazal komputer.
                                      Wtedy przeszedlem na wymiany co 15tys/1 rok.
                                      Chodzi o przeglad 30tys/2lata, skoro stuknelo mi te 30k to dlaczego komp mnie nie wzywa do aso?
                                      Black magic

Komentarz

• nj
                                        Classic
                                        • 2015
                                        • 13

Witam
                                        Czekam na moją RS TDI i dogrywam szczegóły finansowania. Czy ma ktoś może wykupione te przeglądy za 1 zł - 2 lata do 60000 km lub 4 lata do 120 000 km za 2184 zł Zastanawiam się nad zakupem tego pakietu na 4 lata tylko nie wiem co z tego jest wyłączone tzn. będę musiał zapłacić extra a co dostaję w pakiecie. Generalnie jest opis na stronie co jest w pakiecie ale życie jest życiem - gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia w tej materii będę wdzięczy za każde spostrzeżenia i uwagi. 2184 zł to nie jest tak dużo za 4 lata/120 tyś zł spokoju za przeglądy ale jak przyjdzie mi dopłacać za to, za tamto to może się okazać, że płacenie za przeglądy wyjdzie taniej. Zakładając pakiet do 120 tyś km daje to 4 przeglądy czyli 550 zł na przegląd chyba, że wyjdzie w międzyczasie przeglądów więcej to zysk dla mnie.

Z góry dzięki za info

Komentarz

• jerol
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 188

Oni robia jeden przeglad na 30tys km wiec wiecej przegladow Ci nie wyjdzie. Ponadplanowa wymiana oleju czy czegokolwiek bedzie kosztowac.

Komentarz

• maro rs
                                            Elegance
                                            • 2014
                                            • 948

Ale wymiana oleju jest wg wskazań komputera - u mnie póki co wychodzi tak co odrobinę ponad 20 kkm, więc wpadnie 5 wymian (a może i 6, jak się interwał skróci). W ramach tego jest olej, filtr oleju i korek.

Natomiast w ramach przeglądów co 30 kkm coś tam dają, coś tam trzeba dokupić - np. wymiana filtra powietrza jest przewidziana pierwszy raz po 90 kkm(!), więc logiczne, że wypada kupować własny i wymieniać częściej.
                                            "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8030
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

nj, ten pakiet obejmuje przeglądy i materiały wg tabeli serwisowych. Jak to dostałem gratis , jak wyjdzie to rzeczywiście to sie przekonam za 1,5 m-ca .
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Jak auto typu RS ma jezdzic u kogos tylko przez 4 lata gwarancji i leasingu to serwis na te 4 lata jest OK. Jak ktos chce dluzej jezdzic to i tak bedzie raczej olej wymienial we wlasnym zakresie i nie pozostawal na fabrycznym Castrolu 8)

Nalezy jednak pamietac ze olej to nie wszystko... filtr powietrza co 60 czy 90kkm, filtr kabinowy tez dlugoooo, filtr paliwa jak filtr powietrza itd :lol:

5l oleju na kazda wymiane to powiedzmy 200zl jednorazowo. Filtry aftermarketowe komplet niech bedzie 150zl jednorazowo, usluga serwisowa 250zl.

Czyli przy 4 wymianach praktycznie na styk, przy 5 juz tracimy. Ale gdy zajdzie potrzeba dolac oleju, wiemy co mamy nalane i nie jestesmy skazani na ich olej za 70-90zl/l :lol:
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8030
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Maicroft, pakiet przeglądów na 4 lata ma sens jeżeli go masz gratis wraz z gwarancją na 4 lata. Na pewno bym nie dopłacał do tego.
                                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Tak jak wczesniej pisalem, oplaca sie jesli auto ma przejezdzic te 4 lata, a potem go oddajemy i nie interesuje nas co z nim sobie zrobia czyli 99% flot, gdzie woz jezdzi do czasu jak ma gwarancje, a potem jest oddawany.
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...